Over Esmee

Interview met Esmee Kroezen door Natascha Pelgrom.

Hartelijk word ik ontvangen in Esmee’s eclectisch & duurzaam ingerichte woning en werkplaats in het serene Noord-Beemster landschap. Een jonge poes loopt in haar lichte woonkamer rond, terwijl zij buiten via het raam gevolgd wordt door de kat van de buren. Sinds enkele jaren woont Esmee hier samen met haar vriend Joram. De diverse ruimtes in het huis, een weerspiegeling van Esmee’s creatieve geest en Joram’s vakmanschap, stralen een warme en uitnodigende sfeer uit. “Toen ik in Wijk aan Zee woonde, was mijn interieur geïnspireerd door het strand. Hier in de Beemster zijn het o.a. de kleuren van de polder, de eenden en vogels die me inspireren,” vertelt Esmee, terwijl ze ons een kop kruidenthee inschenkt. 

Spullen met een verhaal
Unieke items en veel natuurlijke elementen, haar huis is ermee gevuld. Uit een van haar vintage vazen op de schouw steekt een bos grassprieten die ze tijdens een van haar wandelingen heeft geplukt. Bij het raam staat een bos wilde bloemen. Het geeft haar ruimte een authentieke en persoonlijke touch. Esmee omschrijft haar interieurstijl als een  harmonieuze mix van eclectisch, natuurlijk, duurzaam en tijdloos. Ze vindt het belangrijk dat spullen een verhaal hebben. “Elk object in ons huis heeft zijn eigen geschiedenis.”
Ze wijst naar de eethoek met de zelfgemaakte schafttafel uit de botenbouwfabriek van haar opa en bijzondere lampen erboven. Rond het snoer hangen schelpvormige bakvormpjes. “Die zijn nog van de opa van Joram geweest, hij gebruikte ze in zijn bakkerij.” Vlak naast de eethoek, boven de bank, hangt een lijst met daarin een poster met tekst, getiteld ‘Het kustmeisje’. Esmee kreeg het ooit van een opdrachtgeefster die het speciaal voor haar schreef. “Juist dat soort items maken een interieur naar mijn idee echt persoonlijk en uniek.” 

Trends vs. tijdloosheid
In haar werk houdt Esmee rekening met trends, maar stuurt ze klanten die heel graag het hipste van het hipste willen soms subtiel in een andere richting. “Als interieurstylist wil je voorkomen dat een interieur snel gedateerd raakt. Visgraatvloeren en zwarte, stalen deurlijsten waren een aantal jaar geleden enorm in, maar die trend is weer voorbij.” Ze herinnert zich een opdrachtgever die aanvankelijk een industrieel interieur wilde, maar uiteindelijk koos voor een verfijnder ontwerp na samen winkels te hebben bezocht. “Tijdens het intakeproces werk ik graag met stijlkaarten zodat mijn opdrachtgevers kunnen aangeven welke sfeer, kleuren en materialen ze mooi vinden, los van trends. Op deze manier creëren we samen een interieur dat echt bij ze past en niet over een half jaar alweer uit de mode is.” Ze krijgt regelmatig te horen dat mensen zich echt thuis en blij voelen in hun nieuwe interieur en het weer doorvertellen aan vrienden. “Dat is toch het mooiste compliment dat je kan krijgen?” 

Leren van fouten
Esmee herinnert zich een project voor een ICT-bedrijf in Utrecht. “We hadden een festivalterrein gecreëerd bij de entree, compleet met een groot schaakbord van twee bij twee meter, vintage Chesterfield banken, een 3D printer en een art wall, passend bij de bedrijven, gemaakt door Natascha van Kunstmixx. De vergaderkamers waren ingericht als escape rooms en kleurrijk. Het was een gedurfde keuze, maar het pakte geweldig uit. Sommige medewerkers waren aanvankelijk sceptisch over de kleurenkeuzes, maar uiteindelijk vonden ze het prachtig toen alles samenkwam.” Helaas gebeurt er na de oplevering ook weleens iets dat niet helemaal voorzien was. “Zo heb ik eens voor stoelen gekozen waarvan de dopjes onder de poten krassen maakten op de nieuwe vloer. Of waren de kasten net te hoog omdat ik de hoogte van de 2e naar de 3e etage niet goed had nagemeten, waardoor ze in het trappenhuis net de draai niet konden maken. Na een slapeloze nacht en een overleg met de opdrachtgever en de leverancier kwam er gelukkig een goede oplossing. Maar dit was echt een leermoment, zo’n fout maak je nooit meer.” Het blijft een uitdaging om altijd overal aan te denken als interieurontwerper, maar uiteindelijk hebben al deze leermomenten Esmee naar eigen zeggen alleen maar beter gemaakt in haar vak. 

Fulltime ondernemen
Het was voor haar dan ook een natuurlijke volgende stap toen ze besloot om haar passie volledig om te zetten in een fulltime onderneming. Ruim een jaar geleden besloot Esmee om volledig voor haar onderneming Esmee Idee te gaan, een beslissing die ze als een goede stap beschrijft. Voorheen combineerde ze haar eigen projecten met projectinrichting als freelance interieurontwerpster, dat was een hele leuke maar ook drukke periode nu heeft ze meer tijd voor ontspanning en persoonlijke groei. “Er is nu weer tijd om naar beurzen te gaan, leveranciers te bezoeken en verdieping cursussen te doen. Ik fiets en wandel graag in de natuur, en doe sinds een tijdje aan yoga. Op thuiswerkdagen probeer ik dit te combineren, het helpt me om dan tussendoor nieuwe inspiratie op te doen.” Juist deze balans zorgt ervoor dat ze betere resultaten kan leveren in haar werk. Het is overigens geen verrassing dat Esmee interieurstylist is geworden, haar beide ouders waren ook altijd bezig met de inrichting en styling van hun huis en strandpaviljoen. Zo stond haar moeder meerdere keren met haar interieur in de Ariadne at Home (zie ook ons eerdere interview uit 2020 – red.).

Samenwerken
Gelukkig hoeft ze niet alles alleen te doen, want ze werkt ook regelmatig samen met andere professionals. Ze benadrukt het belang van samenwerken met vertrouwde partners in haar werk. “Een van mijn favoriete timmermannen, Peter is helaas overleden, maar ik werk nog steeds met andere vertrouwde en nieuwe partners samen. Het is fijn om een team te hebben waarop je kunt bouwen.” Zo werkt Esmee bijvoorbeeld met een aannemer die haar regelmatig vraagt om plannen te maken voor zijn cliënten, wat resulteert in concrete en goed uitgewerkte verbouwingsprojecten. “Ik leer van hem, en hij waardeert dat zijn opdrachtgevers met concretere verbouwvragen komen.” Het samenwerken met anderen zorgt voor een goede mix van ervaring en frisse ideeën. Een bijzonder moment voor Esmee was toen iemand tijdens een meeting zei: “Wat er ook gebeurt, dit komt helemaal goed, Esmee doet het en ik heb bij mijn vorige werkgever gezien wat zij voor elkaar krijgt.” Dit bevestigde voor haar dat ze een solide reputatie heeft opgebouwd. Onlangs werkte ze ook weer eens samen met een collega-stylist aan een verkoopstyling opdracht, wat haar het plezier van gezamenlijke successen en leren van elkaar weer opnieuw deed ervaren. Esmee’s vriend Joram wordt ook regelmatig betrokken bij haar projecten. Hun grote schuur naast het huis dient als gezamenlijke werkplaats, waar hij vooral aan de werktafel klust en zij een deel heeft ingericht om haar verzamelde vintage en designobjecten te bewaren en te bekijken voor mogelijke inzet bij projecten. 

Droom
Op de vraag hoe ze tot nu toe aan haar opdrachtgevers komt, kan Esmee kort zijn. “Via mond-tot-mondreclame,” wat getuigt van de tevredenheid van haar opdrachtgevers. “Mijn eerste klus was 15 jaar geleden voor ITQ. Sindsdien heb ik o.a. ontwerp- en verbouwopdrachten gekregen via de eigenaar van ITQ, Francisco, voor zijn eigen huis en ben ik inmiddels ook bij veel van de medewerkers thuis geweest om ontwerpen te maken en die te realiseren. Ook zij vertellen het weer door.” Als we kijken naar Esmee’s toekomstplannen of dromen, fantaseert ze er steeds vaker over om eens een monumentaal pand zoals een hotel, kerk, fabriek of oude school in te richten. “Gekke nisjes of verschillende hoogtes maken projecten extra leuk! Ik zou dit eigenlijk meer hardop moeten zeggen, wie weet richt ik dan binnenkort een boutique hotel of ander bijzonder pand in! Maar of het nu een monumentaal project is of niet, ik vind het ook een mooie uitdaging om van een doorsnee woning iets bijzonders te maken.” 

Esmee Kroezen is interieurstylist en eigenaresse van Esmee Idee, gevestigd in Noord-Beemster. Haar werk kenmerkt zich door een mix van vintage en tijdloze elementen, altijd met een persoonlijk verhaal. 

Fotografie door Chiela van Meerwijk

”Ik houd van spullen met een verhaal”

Interview 2020

Interview met Esmee Kroezen door Natascha Pelgrom van Het Kleurengebeuren.

We ontmoeten elkaar in haar vintage/ Scandinavisch ingerichte studio, gelegen op een steenworp afstand van het strand in Wijk aan Zee. Het is een warme dag, en Esmee toont meteen haar gastvrijheid door een grote kan ijswater met citroen en belegde broodjes neer te zetten. Inmiddels is ze alweer tien jaar interieurstylist en –ontwerpster, dùs de hoogste tijd voor een interview over haar loopbaan(keuzes), favoriete woonstijl, meest leerzame ervaringen en toekomstdromen.

Ze zat nog op de basisschool, toen ze al wist wat ze later wilde worden. ‘Als ik kijk naar mijn familie, dan zit stylen in onze genen! Mijn moeder, oma en tante hebben allemaal gevoel voor het stylen van ruimtes. Mijn vader houdt er ook wel van, zeker toen ze nog een strandpaviljoen hadden, daar waren mijn ouders altijd bezig met de inrichting.’ Esmee weet zich nog goed te herinneren dat er, toen ze een jaar of 10 was, een interieurstylist in de herberg van haar ouders naast het huis kwam logeren. Nadien werd haar ouders gevraagd of ze met hun woning in de Ariadne at home wilden komen. ‘Nou, je mag drie keer raden wat mijn ouders daarop antwoordden’, legt ze lachend uit. ‘Niet lang nadat ons huis uitgebreid op de foto was gezet, hield ik er een spreekbeurt over op school. Eén van mijn klasgenootjes vroeg mij toen ik klaar was of ik later zelf ook stylist wilde worden. En toen zei ik meteen heel enthousiast: “Ja! Stylist of bloemist!”’ 

Werkweek

Toen Esmee 16 jaar was besloot ze de daad bij het woord te voegen, en van haar passie haar beroep te maken. Ze volgde een opleiding tot interieurstylist en –ontwerper. Inmiddels heeft ze een goedlopend bedrijf, genaamd Esmee Idee, waar ze vijftig procent van haar tijd aan besteedt. Daarnaast is ze freelancer bij L&N Kantoorinrichting waar ze vooral zakelijke opdrachten uitvoert voor kantoren, horeca, basisscholen en zorginstellingen. ‘Mijn eigen projecten bestaan uit een combi van particuliere en zakelijke projecten. Vooral die afwisseling vind ik heel erg leuk.’ 

Spullen met een verhaal

Als Esmee niet werkt, gaat ze graag naar het strand om in zee te zwemmen. Verder probeert ze zo nu en dan de stad (Haarlem) in te gaan of te borrelen, te eten en samen te zijn met familie, haar vriend of vrienden. ‘Ik zeg ik probeer, want meestal kom ik tijd tekort! Ik zou namelijk best wat vaker de stad in willen, ook om inspiratie op te doen, etalages te bekijken en vintage winkeltjes af te struinen. Ik houd namelijk echt van spullen met een verhaal. Dat zie je bij mij thuis, maar ook in mijn projecten.’ Volgens Esmee mag het ook een combinatie zijn van modern & maatwerk en spullen uit een tweedehands winkel of uit het buitenland, maar er moeten items bij zitten waar een leuk verhaal achter zit.’ Ze wijst tijdens het interview naar een 19e-eeuwse koekjesmal, die midden in haar woonkamer in de kast staat. ‘Ik vind dat zo fantastisch, van die items die je aandacht trekken en waarbij een prachtig of gek verhaal blijkt te horen. Bij mijn opdrachtgevers zie je die mix van stijlen vaak terug.’

Afstylen

Als Esmee wordt gevraagd naar wat ze echt het allerleukste vindt aan haar werk noemt ze: ‘De afstyling tijdens de opleverdag. Dat moment waarop alles samenkomt. Helemaal als het gaat om een turnkey project.’ (Esmee krijgt dan de sleutel van het huis of bedrijf terwijl de bewoners/ werknemers er even tussenuit zijn. Als zij dan terugkomen is alles af- red.) Soms krijgt Esmee niet alles op de tekening van tevoren, en ontstaan er nieuwe ideeën tijdens het werk of tijdens het shoppen voor haar opdrachtgevers. ‘Daar word ik trouwens ook erg blij van, als er nog ruimte is om af te wijken van het eerdere plan. Daardoor wordt het compleet, sommige dingen kun je namelijk niet van tevoren plannen.’ Bij de meeste projecten werkt Esmee samen met een vast team, waaronder een timmerman, meubelmaker, elektricien en/of stoffeerder. ‘Het is fijn als je al iets langer met elkaar werkt, je voelt elkaar namelijk steeds beter aan. Die samenwerking en het brainstormen met anderen vind ik ook een heel fijn onderdeel van mijn werk.’ 

Esméthisch verantwoord

Behalve ideale situaties, gaat er af en toe ook weleens iets mis. Het is dan fijn als je deze ervaring kunt ombuigen tot iets positiefs. Zo is ook Esmee haar ervaring. ‘Ik kan me nog herinneren dat ik een project aan het afronden was, toen de banners bij dat kantoor werden bezorgd. Deze matchten totaal niet met de nieuwe ruimte. Eén van de mannen met wie ik toen samenwerkte bij het bedrijf ITQ riep toen: “Hey jongens, dit is echt niet Esméthisch verantwoord hoor!” Ik vergeet zijn opmerking nooit meer, vond het zo leuk bedacht! En natuurlijk hebben we meteen naar een oplossing gezocht voor wat betreft die banners, zodat ze ergens anders in het pand toch tot hun recht kwamen.’ 

Favoriete momenten

Voor het Be my Guest House in Wijk aan Zee mocht Esmee één van de acht gastenkamers inrichten; zij koos voor het thema Wijk aan Zee. Esmee: ‘Toen ik maanden later nog een keer naar de kamer ging om te checken of alles nog in orde was, bladerde ik door het gastenboek. Daarin stond o.a. dat Rosalie (8) dit de leukste hotelkamer ooit vond! En dat Martine en dochter Vera aan het genieten waren aan de hoge wandtafel met een wijntje en Mieke zag dat hoe langer ze bleef, hoe meer bijzondere details ze zag. Ik vind het superleuk om zoveel mooie reacties te lezen, het doet me beseffen dat zoveel mensen het waarderen en ervan genieten als er aandacht is besteed aan een interieur.’

Een ander leuk moment dat Esmee beleefde, was bij fotograaf Jaap en zijn vrouw Karin thuis, die al 25 jaar in Alkmaar woonden. ‘Nadat we hun woonkamer een make-over hadden gegeven, vertelden ze dat hun huis eindelijk echt een thuis was geworden! Ik voel me heel dankbaar dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren. Je thuis voelen in je huis, vind ik heel belangrijk aangezien je daar vaak veel tijd spendeert. Jaaps’ vrouw Karin is dichteres, en zij schreef een persoonlijk gedicht over mij, wat nog altijd een plekje heeft aan de muur in mijn studio.’

Als Esmee tot slot wordt gevraagd na te denken over wat ze met haar toekomst wil, begint ze meteen te stralen. ‘Wat ik echt tof zou vinden ooit nog, is om een welnesshotel in te richten of een restaurant aan zee’. Op privégebied zou dat zijn een oud huis strippen en opnieuw opbouwen en dan werken met oude bouwmaterialen i.c.m. vintage design. ‘Ja dat staat op mijn wishlist!’