Over Esmee

Interview met Esmee Kroezen door Natascha Pelgrom van Het Kleurengebeuren.

We ontmoeten elkaar in haar vintage/ Scandinavisch ingerichte studio, gelegen op een steenworp afstand van het strand in Wijk aan Zee. Het is een warme dag, en Esmee toont meteen haar gastvrijheid door een grote kan ijswater met citroen en belegde broodjes neer te zetten. Inmiddels is ze alweer tien jaar interieurstylist en –ontwerpster, dùs de hoogste tijd voor een interview over haar loopbaan(keuzes), favoriete woonstijl, meest leerzame ervaringen en toekomstdromen.

Ze zat nog op de basisschool, toen ze al wist wat ze later wilde worden. ‘Als ik kijk naar mijn familie, dan zit stylen in onze genen! Mijn moeder, oma en tante hebben allemaal gevoel voor het stylen van ruimtes. Mijn vader houdt er ook wel van, zeker toen ze nog een strandpaviljoen hadden, daar waren mijn ouders altijd bezig met de inrichting.’ Esmee weet zich nog goed te herinneren dat er, toen ze een jaar of 10 was, een interieurstylist in de herberg van haar ouders naast het huis kwam logeren. Nadien werd haar ouders gevraagd of ze met hun woning in de Ariadne at home wilden komen. ‘Nou, je mag drie keer raden wat mijn ouders daarop antwoordden’, legt ze lachend uit. ‘Niet lang nadat ons huis uitgebreid op de foto was gezet, hield ik er een spreekbeurt over op school. Eén van mijn klasgenootjes vroeg mij toen ik klaar was of ik later zelf ook stylist wilde worden. En toen zei ik meteen heel enthousiast: “Ja! Stylist of bloemist!”’ 

Werkweek

Toen Esmee 16 jaar was besloot ze de daad bij het woord te voegen, en van haar passie haar beroep te maken. Ze volgde een opleiding tot interieurstylist en –ontwerper. Inmiddels heeft ze een goedlopend bedrijf, genaamd Esmee Idee, waar ze vijftig procent van haar tijd aan besteedt. Daarnaast is ze freelancer bij L&N Kantoorinrichting waar ze vooral zakelijke opdrachten uitvoert voor kantoren, horeca, basisscholen en zorginstellingen. ‘Mijn eigen projecten bestaan uit een combi van particuliere en zakelijke projecten. Vooral die afwisseling vind ik heel erg leuk.’ 

Spullen met een verhaal

Als Esmee niet werkt, gaat ze graag naar het strand om in zee te zwemmen. Verder probeert ze zo nu en dan de stad (Haarlem) in te gaan of te borrelen, te eten en samen te zijn met familie, haar vriend of vrienden. ‘Ik zeg ik probeer, want meestal kom ik tijd tekort! Ik zou namelijk best wat vaker de stad in willen, ook om inspiratie op te doen, etalages te bekijken en vintage winkeltjes af te struinen. Ik houd namelijk echt van spullen met een verhaal. Dat zie je bij mij thuis, maar ook in mijn projecten.’ Volgens Esmee mag het ook een combinatie zijn van modern & maatwerk en spullen uit een tweedehands winkel of uit het buitenland, maar er moeten items bij zitten waar een leuk verhaal achter zit.’ Ze wijst tijdens het interview naar een 19e-eeuwse koekjesmal, die midden in haar woonkamer in de kast staat. ‘Ik vind dat zo fantastisch, van die items die je aandacht trekken en waarbij een prachtig of gek verhaal blijkt te horen. Bij mijn opdrachtgevers zie je die mix van stijlen vaak terug.’

Afstylen

Als Esmee wordt gevraagd naar wat ze echt het allerleukste vindt aan haar werk noemt ze: ‘De afstyling tijdens de opleverdag. Dat moment waarop alles samenkomt. Helemaal als het gaat om een turnkey project.’ (Esmee krijgt dan de sleutel van het huis of bedrijf terwijl de bewoners/ werknemers er even tussenuit zijn. Als zij dan terugkomen is alles af- red.) Soms krijgt Esmee niet alles op de tekening van tevoren, en ontstaan er nieuwe ideeën tijdens het werk of tijdens het shoppen voor haar opdrachtgevers. ‘Daar word ik trouwens ook erg blij van, als er nog ruimte is om af te wijken van het eerdere plan. Daardoor wordt het compleet, sommige dingen kun je namelijk niet van tevoren plannen.’ Bij de meeste projecten werkt Esmee samen met een vast team, waaronder een timmerman, meubelmaker, elektricien en/of stoffeerder. ‘Het is fijn als je al iets langer met elkaar werkt, je voelt elkaar namelijk steeds beter aan. Die samenwerking en het brainstormen met anderen vind ik ook een heel fijn onderdeel van mijn werk.’ 

Esméthisch verantwoord

Behalve ideale situaties, gaat er af en toe ook weleens iets mis. Het is dan fijn als je deze ervaring kunt ombuigen tot iets positiefs. Zo is ook Esmee haar ervaring. ‘Ik kan me nog herinneren dat ik een project aan het afronden was, toen de banners bij dat kantoor werden bezorgd. Deze matchten totaal niet met de nieuwe ruimte. Eén van de mannen met wie ik toen samenwerkte bij het bedrijf ITQ riep toen: “Hey jongens, dit is echt niet Esméthisch verantwoord hoor!” Ik vergeet zijn opmerking nooit meer, vond het zo leuk bedacht! En natuurlijk hebben we meteen naar een oplossing gezocht voor wat betreft die banners, zodat ze ergens anders in het pand toch tot hun recht kwamen.’ 

Favoriete momenten

Voor het Be my Guest House in Wijk aan Zee mocht Esmee één van de acht gastenkamers inrichten; zij koos voor het thema Wijk aan Zee. Esmee: ‘Toen ik maanden later nog een keer naar de kamer ging om te checken of alles nog in orde was, bladerde ik door het gastenboek. Daarin stond o.a. dat Rosalie (8) dit de leukste hotelkamer ooit vond! En dat Martine en dochter Vera aan het genieten waren aan de hoge wandtafel met een wijntje en Mieke zag dat hoe langer ze bleef, hoe meer bijzondere details ze zag. Ik vind het superleuk om zoveel mooie reacties te lezen, het doet me beseffen dat zoveel mensen het waarderen en ervan genieten als er aandacht is besteed aan een interieur.’

Een ander leuk moment dat Esmee beleefde, was bij fotograaf Jaap en zijn vrouw Karin thuis, die al 25 jaar in Alkmaar woonden. ‘Nadat we hun woonkamer een make-over hadden gegeven, vertelden ze dat hun huis eindelijk echt een thuis was geworden! Ik voel me heel dankbaar dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren. Je thuis voelen in je huis, vind ik heel belangrijk aangezien je daar vaak veel tijd spendeert. Jaaps’ vrouw Karin is dichteres, en zij schreef een persoonlijk gedicht over mij, wat nog altijd een plekje heeft aan de muur in mijn studio.’

Als Esmee tot slot wordt gevraagd na te denken over wat ze met haar toekomst wil, begint ze meteen te stralen. ‘Wat ik echt tof zou vinden ooit nog, is om een welnesshotel in te richten of een restaurant aan zee’. Op privégebied zou dat zijn een oud huis strippen en opnieuw opbouwen en dan werken met oude bouwmaterialen i.c.m. vintage design. ‘Ja dat staat op mijn wishlist!’

”Ik houd van spullen met een verhaal”